Betala räkningar med kreditkort

Betala räkningar med kreditkort 2019-09-24T14:43:33+00:00

Genom att betala dina månatliga räkningar med kreditkort kan du i raskare takt utnyttja kortets förmåner, men finns det några nackdelar med att göra detta? Ibland är detta inte fördelaktigt, och vi kommer nedan att förklara varför så är fallet. Beroende på vilken slags räkning det rör sig om kan det dock vara gynnsamt att betala räkningar med kreditkort.
betala räkningar med kreditkort

Fördelar och nackdelar med att betala räkningar med kreditkort

Att betala de månatliga räkningarna med kreditkortet kan framstå som ett utmärkt sätt att samla bonuspoäng. Men är det verkligen en god idé att göra detta, eller är den till synes lågt hängande frukten inte vad den vid en första anblick verkar vara?

För att besvara denna fråga är det viktigt att vi först reder ut en sak: det går inte att dra alla räkningar över en kam. Du behöver istället se över dessa en och en för att kunna avgöra vilka som borde betalas med kreditkortet. I syfte att underlätta detta arbete för dig har vi gjort en sammanställning över för- och nackdelarna med att betala räkningar med kreditkort.

Fördelar

 • Du samlar poäng och kan utnyttja kortets förmåner
 • Genom att betala dina räkningar med kreditkort får du en bättre överblick över dina utgifter
 • Du kan skjuta upp betalningen genom att betala med ett kort med en räntefri avbetalningsperiod

Nackdelar

 • Det kan medföra ytterligare avgifter och dessa kan äta upp värdet av bonuspoängen
 • Om du inte betalar din kreditkortsskuld påförs du ränta
 • Du riskerar att öka din skuldsättning

Viktigt med god disciplin och sund ekonomi

Om du har tänkt börja betala räkningar med kreditkort är det viktigt att du har god disciplin. Du bör inte spendera de pengar som du vanligtvis använder till räkningarna – dessa kommer du nämligen behöva för att betala kreditkortsfakturan.

Du som har god självkontroll kan dock med fördel betala dina räkningar med kreditkortet. Dessa två regler kan dock vara värda att följa om du bestämmer dig för att göra detta:

 1. Se till att alltid betala kreditkortsfakturan varje månad.
 2. Betala inte räkningar med kreditkortet enbart för att du inte har råd att betala dessa.

Om du inte följer den andra regeln riskerar du att påföras en hel del räntekostnader. I annat fall kan det dock vara fördelaktigt att använda kreditkortet till att betala vissa räkningar.

Men hur ska du då kunna veta när du ska betala räkningar med kreditkort och när du ska avstå från detta? Nedan går vi igenom några av de sorters räkningar som kan vara värda att betala på kredit.

Det kan vara vettigt att betala denna typ av räkningar på kredit:

 • Bolån
 • Hyra
 • El
 • Avgifter för internet och telefoni
 • Billån
 • Försäkringar
 • Prenumerationstjänster såsom Spotify och Netflix
 • Skatter
 • CSN-lån

Så kan du betala dina räkningar med kreditkortet

Det finns i huvudsak två tjänster att välja mellan när det kommer till att betala räkningar med kreditkort: Billhop och Betalo. Även om bägge dessa betaltjänster kan användas för detta, är det värt att notera att priserna och utbudet varierar mellan dem. Vissa anser att Betalo är den bästa tjänsten för ändamålet medan andra föredrar Billhop.

I skrivande stund tar Betalo 2,5 % i avgift per transaktion medan konkurrenten Billhop tar 3,5 %. Det innebär att avgiften varierar något mellan de bägge leverantörerna – en räkning på 10 000 kronor kostar 250 respektive 350 kronor att betala beroende på vilken leverantör du väljer.

Värt att notera är att Billhop har spärrat betalningar till kortföretag, inkassoföretag och Kronofogden. Detta för att den tjänst som de tillhandahåller inte ska riskera att skapa en skuldfälla åt företagets kunder. När du använder denna tjänst kan du med andra ord inte betala en kreditkortsräkning som har ackumulerats med ett annat kreditkort. Kreditkortsräkningen tvingas du istället betala direkt hos leverantören av kortet.

Avslutande tankar

Det kan onekligen finnas fördelar med att betala vissa räkningar med kreditkort. Med noggrann planering och gott omdöme kan du samla på dig bonuspoäng i en rasande takt och dessutom skjuta upp betalningen av dina månatliga utgifter. Vikten av att varje månad betala kreditkortsfakturan i sin helhet kan dock inte nog understrykas. Det är också värt att känna till att bonuspoängen riskerar att ätas upp av de avgifter som tas ut när du betalar räkningar med kreditkort.