Betalkort

Betalkort 2019-09-26T14:58:53+00:00

Ett betalkort har vissa likheter med ett kreditkort – samtidigt som det finns tydliga skillnader. Skillnaderna är främst att fakturan inte kan delbetalas samt att kreditkortet generellt ger fler förmåner.

Betalkort används i Sverige främst av företag. För privatpersoner är utbudet av kreditkort betydligt större och rekommenderas på grund av fler fördelar.

Läs om skillnaden mellan betalkort och kreditkort längre ner.

Så fungerar betalkortet

 1. Handla med kortet

  Likheten mellan ett betalkort och ett kreditkort är att alla inköp samlas ihop och presenteras på en månadsfaktura. Därmed blir det lätt att få överblick på vad som köpts under månaden. I detta avseende finns ingen skillnad mot kreditkortet.

 2. Ofta utan limit

  Betalkort används främst av företag och har ofta ingen övre gräns. Det skapar flexibilitet och enkel betalningslösning för de anställda. För privatpersoner är det istället kreditkort som är betydligt vanligare. Dessa har oftast en individuellt anpassad kreditnivå.

 3. Betala hela beloppet via fakturan

  När fakturan kommer ska den betalas till fullo innan förfallodatum. Det går inte att delbetala eller på annat sätt skjuta upp skulden. Här är en av skillnaderna mot kreditkortet där återbetalning av skulden kan delas upp under flera månader.

Fördelar med betalkort

 • Lockar inte till dyr delbetalning

  Eftersom hela beloppet förväntas betalas på fakturan finns inte möjligheten att delbetala skulden och därmed få en räntekostnad.

 • Kan tecknas utan limit

  Flera betalkort kan tecknas utan någon limit. Däremot är detta främst för företag.

Nackdelar med betalkort

 • Ingen flexibel återbetalning

  Att inte ha möjlighet att kunna delbetala skulden är både positivt (se ovan) samt negativt. Med kreditkort skapas större flexibilitet.

 • Färre förmåner

  Överlag har betalkorten färre förmåner och rabatter i förhållande till kreditkortet.

 • Mycket litet utbud

  I Sverige finns över 70 olika kreditkort. Utbudet av betalkort är betydligt färre. Ett flertal banker erbjuder inte ens detta kort till privatpersoner. Bankerna tjänar mer på att erbjuda kreditkorten samtidigt som privatpersoner får fler förmåner med dem.

Skillnader mellan betalkort och kreditkort

Det är framförallt tre punkter som skiljer mellan betalkort och kreditkort.

 1. Ingen delbetalningsmöjlighet

  Den tydligaste skillnaden mellan korten är att delbetalningsmöjlighet inte finns på betalkortet. Hela summan ska betalas varje månad.

 2. Företag eller privatpersoner som kunder

  För företag finns ett stort utbud av betalkort att välja mellan. För privatpersoner finns det ytterst få. Då hänvisar istället bankerna till kreditkort eller betal- och kreditkort (samma sak).

 3. Fler förmåner med kreditkortet

  Kreditkort har generellt fler förmåner till kortägaren. Bland annat kan det ingå reseförsäkring, andra försäkringar, bonusar, rabatter och tillgång till flygplatslounger.

Frågor och svar om betalkort

Vad är Betal- och kreditkort?

En del banker marknadsför sina kort som ”Betal- och kreditkort”. De syftar då på att man kan använda kortet både som betalkort och kreditkort. När fakturan kommer kan den betalas till fullo (som på ett betalkort) eller delbetalas (som på ett kreditkort). Detta kan ske med samtliga kreditkort och det som i detta fall marknadsförs är ett kreditkort. Ett renodlat betalkort har inte den delbetalningsmöjlighet som kreditkorten ger.

Vad är alternativet mot betalkort?

Med kreditkort ges samma fördelar som med ett betalkort – men med fler rabatter och förmåner. Har man däremot svag ekonomi kan bankerna välja att inte bevilja dessa.

Ett annat alternativ är ett bankkort som är kopplat till ett specifikt konto. För över en viss summa varje månad till kontot och använd sedan bankkortet vid inköpen.

Vad är det för skillnad på bank-, betal- och kreditkortkort?

Bankkort – Pengarna dras direkt från ditt konto. Ofta kopplat till lönekontot.

Betalkort – Månadens inköp samlas på en faktura. Fakturan betalas till fullo varje månad. Ger vissa förmåner och rabatter.

Kreditkort – Månadedens inköp samlas på en faktura. Fakturan kan delbetalas över flera månader. Ger fler förmåner och rabatter.

Prepaid-kort – Ett Visa eller Mastercard som kan laddas via Pressbyrån eller annan återförsäljare och sedan användas vid kortköp.