Kreditkort för studenter

Kreditkort student 2019-09-26T15:03:54+00:00

Går det att få kreditkort som student? Ja, det som framförallt är avgörande är din totala ekonomiska situation. Välj kreditkort med låg kreditgräns och allmänt låga krav för att öka dina chanser att få ansökan beviljad.

Blir du inte beviljad kreditkortet? Välj ett gratis kontokort istället.

Vilka studenter kan få kreditkort?

Det som avgör om du kan få ett kreditkort beviljat eller inte är din inkomst samt kortutgivarens allmänna krav. Ibland kan det finnas krav på fast anställning eller relativt hög månadsinkomst vilket därmed utesluter många studenter. Men det finns även kortutgivare med lägre krav. Några krav som kan ställas är:

Åldersgräns

Du måste vara minst 18 år för att få kredit i Sverige. Men vissa företag sätter gränsen på 20 eller 23 år.

Ej student

Vissa kortutgivare har ett generellt krav på att inte bevilja kreditkort till studenter. Många väljer däremot att se på hela livssituationen då flera studenter extrajobbar och därmed har en god inkomst.

Kreditnivå

Välj ett kreditkort med låg kreditnivå och genomför ansökan på denna nivå. Det är alltid lättare att bli beviljad en kredit på 10 000 kr än en på 20 000 kr.

Varför välja kreditkort som student?

 • Rabatterna

  Välj ett gratis kreditkort, eller ett med låg årsavgift, och ta del av de rabatter som kortet ger. Med rabatt på Bokus (studentlitteratur), Preem (bensin) och mat (matkassar) är det lätt att spara stora summor varje år.

  De olika kreditkorten ger rabatter hos olika samarbetspartners, så granska rabatterna först innan kreditkortet tecknas.

 • Gratis reseförsäkring

  Ska du ut och resa bör du alltid betala resan med ett kreditkort. Därmed får du del av dess reseförsäkring. Teckna ett gratis kreditkort och få bland annat avbeställningsskydd via kortet.

 • Bonusen

  Som student räknas varje krona. Använd ett gratis kreditkort med bonus och få pengar tillbaka på samtliga köp. Visserligen bara 0,5%-1% men på ett år blir det ett par hundra kronor eller en tusenlapp.

 • Delbetala större inköp

  Välj själv hur stort belopp av kreditkortsfakturan du har råd att betala varje månad. Därmed kan större inköp ske som sedan delbetalas över ett par månader. En del kreditkort erbjuder även räntefri delbetalning vid inköp på minst ett par tusen kronor.

 • Ligg inte ute med pengar

  Är du inköpsansvarig till studentfesten? Betala med kreditkortet och lämna in en kopia på fakturan till de som har hand om ekonomin. Du behöver därmed inte ligga ute med egna pengar för inköpen.

Alternativ till kreditkort

Har du ingen inkomst utöver CSN-lånet kan det vara mycket svårt att få ett kreditkort beviljat. Välj då istället ett gratis betalkort eller bankkort. Det behöver inte ens tecknas hos den bank du vanligtvis använder.

Revolut – Kortet utan avgifter

Revolut Standard är ett bankkort helt utan avgifter. Här finns varken årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag. Överföring till andra med Revolutkort går blixtsnabbt och växling av 150 olika valutor kan ske i den tillhörande appen.

Dela på notor, begär eller skicka pengar och få diagram som visar vad pengarna läggs på under en månad. Sätt in pengar på kortet/kontot med kort eller banköverföring och betala med kortet i affärer och online. Det är däremot inte någon kredit på detta kort.

Frågor och svar

Kan jag få kreditkort enbart med CSN?

En del kreditkortsutgivare kan räkna CSN som inkomst vilket därmed ligger till grund för att en kredit kan ges. Däremot kan denna kredit då bli på ett mycket lågt belopp. Det är däremot vanligare att de kräver en viss inkomst. Det är just hur högt inkomstkravet är som skiljer kortutgivarna åt.

Vad är alternativet mot kreditkort?

Välj ett bankkort från din bank eller en extern aktör. Vilket kort du bör välja beror på vilka funktioner som önskas. Klassiska bankkort, som är kopplade till ett konto hos banken, har mycket få förmåner eller unika funktioner. Men det finns även betydligt smidigare kort. Ett exempel är Revolut Standard.

Finns det kreditkort som främst vänder sig mot studenter?

Nej, det finns inget kreditkort som har studenter som primär målgrupp. Däremot finns det kort med lägre inkomstkrav vilka därmed är lättare att bli beviljad.