Kreditkortets historia

Kreditkortets historia 2019-09-26T15:04:16+00:00

Första bankkortet Charg-it
Så långt tillbaka som det sena 1800-talet utbytte konsumenter och handlare varor genom användning av kredit. Men det är inte förrän den sista halvan av 1900-talet som betalning med plastkort har blivit en del av vår livsstil.

I början av 1900-talet utfärdade oljebolag och butiker sina egna kort. Sådana kort fick endast accepteras av företaget som utfärdat kortet och det var därför mycket begränsat hur många platser det gick att använda på. Medan moderna kreditkort kan användas praktiskt taget överallt var dessa föregångare utvecklade med målet att skapa kundlojalitet och förbättra kundservicen.

Det första bankkortet kallades ”Charg-It” och introducerades 1946 av John Biggins, en bankir i Brooklyn, enligt Mastercard. När en kund köpte något i en lokalbutik fördes betalningen vidare till Biggins bank vilket ersatte handlaren och hämtade in betalning från kunden. Nackdelen med detta system var att inköpen endast kunde göras lokalt och Charg-Its kortinnehavare behövde ha ett konto hos Biggins bank. År 1951 utfärdade Franklin National Bank sitt första kreditkort till sina låntagare. Detta kreditkort kunde endast användas av bankkontoinnehavare.

Den amerikanska entreprenören Frank McNamara var den som skapade det första allmänna kreditkortet efter ett restaurangbesök. Det var början på Diners Club.
gammal diners club kort
Frank McNamara skapade det första kreditkortet 1949 efter att ha ätit på restaurang och glömt sin plånbok. McNamara gav därför servitrisen sitt visitkort som han undertecknade och bad restaurangen att skicka en faktura till hans kontor. Detta är så han skapade världens första ”allmänna kreditkort”. McNamara drog därför slutsatsen att det bör finnas ett system där man kunde betala för sig om man inte hade tillgång till kontanter. Som en följd av detta skapade han företaget Diners Club. Tanken bakom detta var att man skulle slippa bära på pengar och att det skulle räcka att ha ett kreditkort när man skulle betala. Hotell, restauranger och bensinstationer var de första att acceptera kreditkort och de såg detta som en möjlighet att öka sin försäljning.

År 1951 fanns det 20.000 Diners Club kortinnehavare. Ett decennium senare var kortet ersatt med plast. De man köpte gjordes på kredit, men tekniskt sett var Diners Club ett betalkort eftersom räkningen skulle betalas i sin helhet i slutet av varje månad.

Enligt American Express arkivarie bildades American Express 1850. På den tiden specialiserade de sig på att vara en konkurrent till US Postal Service, monetära överföringar (1882) och resecheckar som bolaget uppfunnit 1891. Företaget diskuterade möjligheten att skapa ett betalkort för resor så tidigt som 1946, men det var lanseringen av den rivaliserande Diners Club-kortet som satte saker i rörelse.Gammal American Express

År 1958 trädde bolaget in i kreditkortsbranschen med sin egna produkt – ett kreditkort för rese- och representationskostnader. År 1959 införde American Express det första kortet som var gjord av plast. Tidigare kort var gjorda av papper.

American Express introducerade snart krediter i andra länder och ca 1 miljon kreditkort användes på ungefär 85.000 olika användarställen under de första fem åren, både inom och utanför USA. Under 1990-talet har bolaget expanderat användningen av kreditkort, så att det blev ett universalkort.

Utvecklingen går snabbt framåt och redan nu har det kommit kreditkort där du använder ditt fingeravtryck som pinkod. Hur häftigt är inte det?