VISA vs. Mastercard – skillnader

VISA vs. Mastercard – skillnader 2019-09-23T21:23:26+00:00

Det finns två företag som sticker ut på marknaden för kreditkort världen över: VISA och Mastercard. Trots att fler svenska konsumenter idag använder sig av debet- och kreditkort än kontanter kan dock få skilja det ena varumärket från det andra. Här kommer vi att ställa dessa bägge giganter mot varandra i syfte att förklara skillnader mellan de bägge kreditkorten.
visa vs mastercard

Skillnaderna mellan VISA och Mastercard

Visa och Mastercard arbetar på ett snarlikt sätt och det är därför svårt för det otränade ögat att upptäcka skillnaderna mellan dessa. Bägge korten accepteras som betalningsmedel i fler än 200 av världens länder. Det är med andra ord svårt att hitta en affärsverksamhet som inriktar sig mot konsumenter och inte accepterar båda kreditkorten.

Faktum är dock att vare sig VISA eller Mastercard i själva verket utfärdar kreditkort själva. Dessa bägge varumärken låter istället flertalet banker i olika länder utfärda de respektive korten. Detta innebär att såväl räntor och avgifter som förmåner och andra egenskaper skiljer sig åt. Dessa bestäms nämligen av den bank som utfärdat ditt kreditkort och det är också till banken som du betalar din kreditkortsräkning, inte till Visa eller Mastercard.

Detta är Mastercard

Det amerikanska företaget Mastercard Inc. grundades 1966 och äger de bägge varumärkena Maestro och Mastercard. Faktum är att det finns två olika slags Mastercard och ett Maestro-kort (mer om det nedan). Som redan nämnts utfärdar alltså inte Mastercard själva några kort utan detta görs istället av olika banker och kreditinstitut.

Mastercard kreditkort

När du använder ett Mastercard kreditkort samlas alla de köp du gör på en faktura. Denna skickas ut en gång per månad och du har då möjligheten att betala hela fakturan eller att delbetala denna. Om du väljer det senare alternativet, och betalar det fakturerade beloppet efter förfallodatumet, kommer du att påföras ränta.

Mastercard debetkort

Mastercards debetkort är ett kontokort som är kopplat till ditt bankkonto. När du använder detta i samband med köp dras pengarna omedelbart från ditt bankkonto. Vid användning av detta kort skapas alltså inte en månatlig faktura utan du betalar kontant för dina inköp.

Maestro debetkort

Likt Mastercards debetkort är Maestro ett kontokort som kopplas till ditt bankkonto. Detta kort kräver att alla köp görs medan kortterminalen är uppkopplad mot din bank. Av denna anledning kan inte denna typ av kort används på platser med bristfällig uppkoppling.

Detta är VISA

VISA är ett amerikanskt varumärke som ägs av företaget Visa Inc., grundat 1970. Varumärket VISA har under årens lopp kommit att bli mer eller mindre synonymt med fenomenet kreditkort. Likt Mastercard utfärdar de dock inte själva kort utan även här görs detta av diverse kreditinstitut och banker.

VISA kreditkort

VISAs kreditkort är naturligtvis flaggskeppet bland detta företags produkter. Detta är ett sedvanligt kort med kredit som används för att betala på “krita”. En gång per månad får du en faktura med ett sammanräknat belopp för alla dina gjorda köp hemskickad.

VISA Electron debetkort

Kontokortet VISA Electron är VISAs motsvarighet till Mastercards Maestro. Även detta kort är kopplat till ditt bankkonto och kräver en aktiv uppkoppling mot din bank för att köp ska godkännas.

Så vet du om du ska välja VISA eller Mastercard

Den stora frågan när det kommer till VISA vs. Mastercard är förstås vilket av de båda kreditkorten som är bäst. Men hur ska du då kunna veta vilket av dem som passar just dig bäst? För de allra flesta konsumenter har det om sanningen ska fram ingen större betydelse om det kreditkort som du väljer bär VISAs eller Mastercards logga. Detta då de allra flesta svenska butiker och andra konsumentinriktade affärsverksamheter accepterar bägge.

Osannolikt att behöva båda

Att du skulle påverkas av det faktum att kortet i fråga är ett VISA-kort eller ett Mastercard-kort är alltså väldigt osannolikt. Det du istället bör använda som måttstock i valet av kort är faktorer såsom ränta och avgifter samt vilka förmåner ett kreditkort har att erbjuda.

Med det sagt väljer många svenska konsumenter att införskaffa två kreditkort: ett VISA och ett Mastercard. Teorin bakom detta fenomen är att du på så vis har en extra försäkring, om du mot förmodan skulle ställas inför det inte särskilt troliga scenariot att en butik bara accepterar den ena betalningsmetoden. En annan fördel med detta är att du då har möjlighet att ta del av exklusiva erbjudanden från bägge dessa korttyper.

I slutändan bör dock ditt val baseras till störst del på vilken bank eller vilket kreditinstitut som utfärdar kortet. Kika gärna igenom vår lista på denna sida för att få en överblick över tillgängliga kreditkort, räntor, förmåner och avgifter för olika kreditkort!